Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Ursprung tema för Ekomatsligan

måndag 2 november 2015

Den 16 oktober inbjöd Ekomatsforum till sin årliga utdelning av diplom till offentliga upphandlare som lyckats väl med att upphandla ekologisk mat.

Stjärnkocken Paul Svensson höll en spännande föreläsning och delade ut diplomen. Vinnare blev Vellinge kommun med 57% ekologiskt 2014. Hela 59 av de 97 kommuner, regioner och landsting som nått upp till 25% ekologiskt, var i Stockholm för att ta emot diplom av Paul Svensson. Förra årets vinnare Borlänge och Lund, hamnade i år på en delad andraplats med 50% ekologiska inköp vardera. Tre kommuner har därmed uppnått Ekomatsligans silvernivå på minst 50% ekologiska inköp.

Dagen inleddes med ett seminarium med tema ursprung. Gunnela Ståhle, Vi konsumenter, inledde med varför vi som konsumenter vill veta ursprung  för våra livsmedel (se bifogad presentation).  Anna Richert, Världsnaturfonden (bilden) presenterade Köttguiden och Axel Hansson, LRF, talade om varför vi ska välja svenska livsmedelsråvaror.

Ladda ner bifogat dokument