Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Debattartikel i tidningen Fri Köpenskap

fredag 24 maj 2013

Tolv medlemsorganisationer inklusive Vi Konsumenter har skrivit under en debattartikel som idag fredagen den 24 maj publiceras i tidningen Fri Köpenskap

Berätta vad det är i maten – all mat!

Varför ska salamin i charkdisken inte ha ingrediensförteckning medan det krävs om samma produkt hänger inplastad i hyllan? Varför får vi inte veta vad som ingår i affärens eller restaurangens salladsbord? Varför krävs ursprungsland för biffen i kyldisken men inte i på tallriken som bärs in på krogen?

Livsmedelsmärkningen i Sverige är i stöpsleven till följd av EU:s livsmedelsinformationsförordning. Nu finns det chans till rejäla förbättringar för konsumenterna och slut på inkonsekvens mellan förpackad och oförpackad mat.

Vi äter allt mer restaurangmat och färdigmat från butik. Det är ett berättigat, självklart konsumentkrav och en nödvändig redlighetsprincip att vi ska få reda på vad vi stoppar i kroppen. All mats innehåll måste deklareras fullständigt oavsett om den lagats på plats i butik, i storkök, på restaurang, är ett enskilt livsmedel eller är en färdigförpackad rätt. Detta krävs för att kunna göra aktiva val som konsument – utifrån hälsa, miljö, djurskydd eller andra etiska ställningstaganden. Det handlar om ingredienser inklusive tillsatser, ursprung (främst av animaliska livsmedel) och ämnen som kan vara hälsovådliga för allergiker och överkänsliga.

EU:s nya förordning öppnar för en fullständig märkning av livsmedlets innehåll. Sverige måste utnyttja denna möjlighet genom att införa generella märkningsregler oavsett om livsmedlet är paketerat eller inte. Kravet på deklaration av allergener i livsmedelsinformationsförordningen innebär att näringsidkaren måste ha full kontroll på matens innehåll. Vi tolv organisationer som undertecknat denna artikel kräver klartext om maten – nu. Vi anser att det vore ett svek mot svenska konsumenter att inte ta detta tillfälle i akt för att genomföra en fullständig information oavsett hur livsmedlet erbjuds. Detta är ett ansvar för Livsmedelsverket. Vi förutsätter att implementeringen sker utifrån ett strikt konsumentintresse, såsom det skrivs i förordningen.

 

Ingalill Bjöörn, ordförande Astma- och Allergiförbundet

Britten Lagerkvist Tranströmer, ordförande, Konsumentgillenas samrådsorgan

Alexander Clemenson, verksamhetsledare Medveten Konsumtion

Märtha Dahlberg, organisationsombudsman, PRO

Siw Warholm, ordförande Riksförbundet Hem och Samhälle

Maria Olsson, ordförande SIOS

Karl Erik Olsson, ordförande SPF

Emelie Baiden, Verksamhetsutvecklare Svenska Celiakiungdomsförbundet

Lillemor Wodmar, generalsekreterare Svenska Djurskyddsföreningen

Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter

Gunnela Ståhle, ordförande Vi Konsumenter

Björn Bernhardson, ordförande Äkta vara

Fler Okategoriserade

lördag 30 mars 2024
Glad påsk önskar Vi Konsumenter!
måndag 8 januari 2024
God fortsättning på det nya året!
tisdag 25 maj 2021
Nyhetsbrev maj 2021