Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.
Årsmöte 23 april 2025
Vi samlades som brukligt på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Till det inledande seminariet hade inbjudits VD för Svensk Dagligvaruhandel Karin Brynell – en synnerligen aktuell person med tanke på den pågående debatten om matpriser. Karin visade på att svenska livsmedelspriser följt samma utveckling i Sverige som i övriga EU-länder. Hon framförde att hela livsmedelskedjan lider av låg lönsamhet och det gäller också många matbutiker. Konkurrensverkets utvärdering 2024 var vilseledande eftersom den redovisat bruttomarginal i kronor. Men priset betyder inte allt enligt en studie som genomförts där man titta på utbud och efterfrågan på exempelvis müsli. Dagligvaruhandeln har också ett betydande antal gemensamma branschriktlinjer med syfte att främja hållbarhet och konsumenttrygghet bl a om antibiotika till djur vid upphandling av importerat kött.
Dagligvaruhandeln har fyra förslag till hur matpriserna ska minska:
1. Förenkla etableringen av nya livsmedelsbutiker – för ökad konkurrens och bättre priser för konsumenterna.
2. Sänk arbetsgivaravgiften för unga – för att minska kostnaderna för företagen och skapa fler jobb.
3. Stoppa Sveriges överimplementering av EU-regler – för att minska onödiga kostnader som drabbar livsmedelskedjan.
4. Minska företagens kostnader för tillsyn och regleringar – för att skapa en mer effektiv och konkurrenskraftig marknad.
Hur mycket detta kan sänka matpriserna är svårt att skatta.
Årsmötet leddes
av ordföranden för Sveriges Konsumenter Marie Linder. Verksamhetsberättelsen finns på denna sida.
Under 2024 har mycket tid och energi ägnats åt utredningen Animalieproduktionens konkurrenskraft och ett gott djurskydd SOU 2024:56 och åt att behålla det svenska lagkravet om kornas rätt till bete (se tidigare nyhetsbrev). Arbetet har varit framgångsrikt. Under 2025 kommer arbetet kring hållbar produktion och konsumtion av livsmedel fortsätta med bl a ett seminarium i Almedalen. Seminariet den 24 juni kommer att ha fokus på Vår mat med globalt, nationellt och regionalt perspektiv. Årsmötet godkände verksamhetsberättelse, verksamhetsplan och budget. Medlemsavgiften är fortsatt 250 kronor. Revisorn konstaterade, förutom att ekonomin är i ordning att föreningen trots sin litenhet får mycket gjort och respekteras för sin kompetens och sitt engagemang. Föreningen kommunicerar genom nyhetsbrev, på Facebook och på hemsidan.
Styrelsen har följande sammansättning 2025:
Gunnela Ståhle, ordförande
Mariell Juhlin, vice ordförande
Christina Möller, omval två år
Carina Lundgren, omval två år
Sören Persson, omval ett år
Inger Helgesson
Anders Engström, adjungerad kassör
Styrelsearbetet har varit inspirerande och konstruktivt – vi välkomnar nya medlemmar till föreningen!
Gunnela Ståhle
Mariell Juhlin
Christina Möller
Carina Lundgren
Sören Persson
Inger Helgesson
Anders Engström