Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

En ost- och vinkväll med svenska förtecken!

fredag 12 november 2021

I veckan hade Vi Konsumenter ett välbesökt seminarium med intressanta talare som kompletterade varandra väldigt bra. Kvällen inleddes av  vår ordförande Gunnela Ståhle och följdes av kvällens moderator, Vi Konsumenters Sören Persson. Han talade om, och visade sorgliga siffror över, svensk ostproduktion. Den har efter EU-inträdet tappat marknadsandelar på ett dramatiskt sätt – från 90% till 31%. Svensk handel och vi konsumenter behöver hjälpas åt att ändra på detta!

Ostmästare Ola Lindblad från Arlas mejeri i Kalmar talade engagerat och kunnigt om osttillverkning och om hur Arla alltmer satsar på svensk ost. Anna Kaijser, LRF, berättade om det växande antalet småskaliga mejerier, som följs av konsumenternas allt större intresse. Jan Ljungblom, ICA:s kategorichef för ost och mejeri, talade om att ICA också börjat satsa mer på svensk ost. Han nämnde bland annat samarbetet med Norrmejerier kring grillosten, Norrlands svar på den cypriotiska osten halloumi.

Gunnar Rundgren, författare, debattör och lantbrukare beskrev med stort engagemang kons betydande roll i historien. Kon och mjölken har varit grundstenen i många kulturer, inte minst den nordiska. Carsten Thurfjell presenterade till sist den spännande utvecklingen av svensk vinodling och hade valt ut de tre viner som vi sedan under provningen fick nöjet att smaka. Väldigt gott och spännande!

Det uppskattade seminariet följdes av en ost- och vinprovning som var långt utöver det vanliga. Att vi har smakrika ostar i Sverige behövde vi inte tvivla på, när Sören Persson bjöd på tretton svenska väl lagrade ostar. Vissa källarlagrade flera år, som Ola Lindblads Borgholmsost. (Den gjorde succé men finns tyvärr inte till försäljning. Ännu.) Vi fick också prova en långlagrad Västerbottensost, god Wrångebäcksost och ostar från Arla/Falbygden som lagrats både 24, 36 och till och med 100 månader. Även ostar från Jürss Mejeri, Hillsands getgård, Svedjan Mejeri och Strömmens Gårdsmejeri avnjöts vid provningen. I Oscars källare var vi denna kväll många som tycker om långlagrade ostar, av alla hänförda suckar att döma.

Som avslutning serverades en fantastiskt god buljong, signerad Gunilla Blixt, kock och matansvarig på KSLA.

Vi tackar Vi Konsumenters Christina Möller och Sören Persson som arrangerat denna lyckade kväll!