Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Pressmeddelande: Svensk ost – en sorglig affär med stor potential

tisdag 9 november 2021

PRESSMEDDELANDE 9 NOVEMBER 2021

Svensk ost – en sorglig affär med stor potential

Det svenska köttet har återhämtat sig efter minskningen efter EU-inträdet och har idag mellan 60 och 80% marknadsandel av den minskande köttkonsumtionen i Sverige. För den svenska osten har det successivt gått åt andra hållet. Vi äter mer ost i Sverige men allt mindre är svensk. Vid EU-inträdet hade vi en svensk marknadsandel på cirka nittio procent. Nu är bara cirka trettio procent av den ost vi äter av svenskt ursprung. Det rapporteras på ett seminarium ordnat av Vi Konsumenter den 9 november på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.

Osten verkar ha hamnat helt under radarn när man talar om svensk självförsörjning alternativt försörjningsförmåga av mat. Det krävs tio liter mjölk för att göra ett kg ost, så inhemsk ostproduktion har stor betydelse. Varför ska vi äta svensk ost?

”Vi har gott om smakrika svenska ostar. Sverige är ett land som passar bra för att producera mjölk”, säger Gunnela Ståhle, ordförande för föreningen Vi Konsumenter. ”Korna äter gräs och klöver, som växer bra i stora delar av Sverige. Svenska kor är friska och förbrukar mycket lite antibiotika. Dessutom har Sverige ett unikt krav på att svenska kor har rätt till bete sommartid.”

”Svenska mervärden är ett skäl för att välja svensk ost”, säger Gunnela Ståhle. ”Men mejeriföretagen har inte laddat den svenska osten med svenska mervärden, som svenska köttföretag har gjort. Man hävdar att konsumenterna inte kopplar osten till kon som producerar mjölken. Men glöm inte debatten kring antibiotika och halloumi-osten från Cypern för några år sedan. Cypern har den högsta förbrukningen av antibiotika till djur i EU, och när det blev känt i konsumentled rasade konsumtionen av halloumi. Det svenska beteskravet för kor är också ett mycket viktigt mervärde som har bekräftats i flera konsumentstudier.”

Den svenska mejerimarknaden domineras av det nu internationella mejeriföretaget Arla och det franskägda Skånemejerier.  Ett bråk mellan mejeriföretagen om rätten att tillverka de svenska hårdostarna Präst, Grevé och Herrgård har inte medverkat till en positiv utveckling av marknaden för svensk ost.  Produktionen av ost har minskat till förmån för tillverkning av mjölkpulver. Om det svenska köttet har vunnit framgång med att kommunicera svenska mervärden, lyser dessa med sin frånvaro när det gäller ost.

Kontaktpersoner:

Gunnela Ståhle, ordförande Vi Konsumenter, tel 070-561 3621
Sören Persson, konsult livsmedel, tel 070-556 2683

Ladda ned pressmeddelandet här.

(Bild: Land.se)