Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Spännande seminarium kring e-handel med mat

fredag 16 november 2018

Den 13 november ordnade Vi Konsumenter ett välbesökt seminarium kring digitaliseringen av handeln med mat. E-handeln med mat ökar internationellt och också i Sverige. Utvecklingen är oundviklig och har både möjligheter och risker för oss som konsumenter. Många konsumenter vill ha leverans till hemmet, ett stort utbud och lågt pris, vilket är drivkrafterna. Sverker Lindbo är utvecklingschef för ett av världens största företag med e-handel med mat Ocado. Ocado finns i Storbritannien, men ICA har också köpt in sig i företaget. Mekaniseringen av plocket är långt drivet och man plockar 120 000 produkter per timme. Ocado har ett jättesortiment exempelvis, finns 30 olika produkter av kycklingbröst. Avtal med leverantörerna styr utbudet och självklart kartlägger man alla kundens val, vilket styr presentationen. Mathems marknadschef Mats Andersson presenterade företaget som funnits i 10 år. Man har ett samarbete med Claes Ohlsson, vilket har ökat utbudet. Man växer tillsammans med leverantörerna. Fredrik Lange, Center for Retail, Handelshögskolan anser att dagligvaruhandeln har dålig koll på utvecklingen. Frågan är om man är rustad för framtidens handlande. Hur många butiker ska vi ha? Märta Jansdotter, Gröna gårdar är ett av flera företag som hoppar över flera led i livsmedelskedjan och kopplar bonde direkt till konsument.  Verksamheten ökar och intresset är stort. Reko-ringar är ett annat exempel.  Gröna gårdar är ett unikt koncept, som bygger på kött från djur från 40 gårdar, som bara ätit gräs. E- handeln ger möjlighet för bönderna att direkt nå marknaden och berätta sin historia. Med korta kedjor behövs ingen block chain d v s system med fullständig spårbarhet i alla led. Vi Konsumenter kommer följa utvecklingen som har stor betydelse för oss konsumenter.