Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

WWF:s Köttguide – hjälp till mindre och bättre kött

onsdag 27 maj 2015

Vi Konsumenter har arbetat med minskad köttkonsumtion sedan 2011. Vi har haft seminarier, samtal och debattartiklar. Köttguiden, som skapades av Elin Röös, SLU, har varit ett hjälpmedel i detta arbete. Förra året övertogs Köttguiden av Världsnaturfonden av WWF. WWF har lagt ned mycket jobb på att förenkla och faktagranska. Vi Konsumenter har varit med i WWF:s referensgrupp. Idag har man pressmöte och seminarium.

PRESSMEDDELANDE

Premiär för Köttguiden 2015: Ät mindre men bättre kött för planeten   Ät mindre men bättre kött och använd köttguiden för kloka matval. Det uppmanar Världsnaturfonden WWF i sin nya konsumentguide, Köttguiden 2015. Kött som får grönt ljus är miljömärkt och har tydliga mervärden som KRAV- märkning eller är certifierat naturbeteskött. Svenskt kött utan miljömärkning får gult ljus och det mesta importerade köttet får rött ljus. – Många älskar att äta gott och vill också vara miljömedvetna konsumenter. Men vårt välstånd har ett högt pris. Köttkonsumtionen ger nästan lika stora växthusgasutsläpp som privatbilismen. Genom att äta mindre men bättre kött, slänga så lite mat som möjligt och äta mer grönt kan vi bidra till en mer hållbar planet. Vinsten är öppna landskap, ökad biologisk mångfald, bättre hälsa för djur och människor och mindre klimatpåverkan, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. Frågan om köttkonsumtionen engagerar många. I en ny SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF uppger 29 procent av de intervjuade att de har minskat sin köttkonsumtion det senaste året. 60 procent svarar att de väger in miljö och djurvälfärd när de köper kött. Köttguiden använder trafikljusens färger grönt, gult och rött utifrån fyra kategorier – klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och djurvälfärd. Alla kriterier har samma värde vid helhetsbedömningen. Köttguiden tar också upp viltkött, ägg, baljväxter och andra proteinkällor som kan ersätta kött i måltiden. Grönt ljus för kött betyder ”ät måttligt” och gult ljus ”var försiktig ”, eftersom utmaningar finns inom miljö och/eller djurvälfärd. Rött ljus betyder ”undvik, då påverkan på miljön och planeten är alldeles för hög. – Konsumtion av kött och det sätt många köttdjur föds upp på i världen är en av vår tids stora utmaningar. Vi vill att Köttguiden ska bidra till att fler väljer mat som är hållbart producerad och rättvist fördelad.  Ladda ner appen, använd guiden i butik och variera måltiden med baljväxter och färgglada grönsaker, säger Anna Richert, sakkunnig hållbar mat och ansvarig för Köttguiden på WWF. WWF rekommenderar som ett första steg att halvera köttkonsumtionen till en nivå på  500 gram tillagat kött i veckan per person. Det innebär 2-3 normalportioner med kött som en del av måltiden samt ett par smörgåsar med pålägg av kött. Genom att använda hälften grönsaker, potatis och baljväxter i färsbiffarna, lasagnen eller köttfärssåsen, så räcker 500 g till fler måltider per vecka. Fakta: 27 maj 2015 är det premiär för ”Köttguiden 2015”. Bakom den står Världsnaturfonden WWF. Den finns i tryckt form, som pdf på webben och som app i mobilen. Databasen och en fördjupad guide togs ursprungligen fram av forskare vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet (2012). Målet är att hjälpa konsumenter, dagligvaruhandeln, restauranger, storkök samt inköpare att göra mer miljövänliga och hållbara matval. WWF ger sedan 2002 ut den framgångsrika Fiskguiden som spritts i miljontals exemplar. Köttkonsumtionen har dubblerats sedan 1970-talet och bidrar till hård press på planetens naturresurser. Enligt WWFs rapport Living Planet Report 2014 står maten för ungefär en fjärdedel av vårt ekologiska fotavtryck. Konsumtionen av kött i Sverige har fördubblats sedan sjuttiotalet och vi äter i dagsläget 50–55 kilo kött (fläsk, lamm, kyckling och nötkött) per person och år. När det gäller fisk äter vi 13 kilo per person och år. Utsläppen av växthusgaser från mat är cirka 1,8 ton per person och år. Av dessa utsläpp kommer cirka 75 procent från kött och mejerikonsumtion (1,3 ton)  För frågor, kontakta: Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, mobil 0705-65 45 15 Anna Richert, sakkunnig hållbar mat, WWF, 070-637 68 78, anna.richert@wwf.se