Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

COOP:s svar på Vi Konsumenters brev kring marknadsföringen av kött

torsdag 11 december 2014

Initiativet att sänka ordinarie priser på kött är en, av flera delar, i Coops arbete med att förbättra kundernas upplevelse av Coop som prisvärt. Vi vill ge våra kunder bättre mat för pengarna. Vi vill förstås att de av våra kunder som väljer att köpa kött gör det hos Coop, och inte hos våra konkurrenter. Det handlar om en marknadsmässig justering, som är viktig för Coop och våra medlemmar. Vi vet att den kund som handlar sitt kött hos oss också handlar mer av andra varor.Vi uppmanar ingen att äta mer kött. Vi tror på kundernas egna beslut och vill att de ska vara välinformerade. Vår märkning på kött och animaliska produkter under egna varumärken går längre än vad lagstiftningen kräver. Vi jobbar aktivt med att ”Svenskt Kött”-märkningen och med att lyfta fram både svenskt och ekologiskt kött i våra butiker. Nyligen tecknade vi ett stort samarbetsavtal med Scan som ger goda förutsättningar att fortsätta utveckla vårt erbjudande av svenskt kött med hög kvalitet och tydlig märkning. Cirka 85 procent av allt kött Coop säljer är svenskt. Vi ser gärna att det blir ännu mer. Det handlar till viss del om tillgången. Eftersom den största delen av vår marknadsföring är riksomfattande handlar det om att säkra volymer. Under det här året har vi minskat exponeringen av importerat kött i vår TV-reklam. Vi ska dock inte sticka under stol med att det finns en inte oansenlig grupp kunder som efterfrågar utländskt kött av olika skäl. Det kan handla om både pris och kvalitet. Att helt ta bort importerat kött är inte aktuellt för Coops del, men vi kommer definitivt fortsätta att lyfta fram fördelarna med det svenska köttet. Vi har gjort, och gör, också en rad insatser för att lyfta varor inom andra kategorier. Inte minst frukt och grönt. För den som vill äta mer vegetariskt så har vi exempelvis nyligen utökat till en stor avdelning med vegetariska recept i varje nummer av vår tidning MerSmak som har över en miljon läsare. Sedan snart två år tillbaka sänker vi också priset kraftigt på utvalda ekologiska varor varje vecka. Vi kallar det ”Veckans eko”. På så sätt gör vi ekologiskt tillgängligt för fler.

Vi beklagar att ingen från Coop hade möjlighet att komma på det möte i augusti som ni refererar till. Vi fortsätter gärna dialogen kring dessa frågor mer er och andra intresseorganisationer.

Mer om Coops hållbarhetsarbete och djurvälfärdspolicy finns att läsa på vår hemsida.

 

Med vänlig hälsning

Bodil Jönsson Lindgren

Marknadsdirektör