Vi Konsumenter är en ung, fristående och partipolitiskt obunden organisation för alla konsumenter.

Årsmötet 15 april

onsdag 17 april 2013

Årsmötet samlade 14 personer, vilket är mer än 15 % av Vi Konsumenters medlemmar. Vi fick lyssna till Jens Linder, kock och känd skribent kring mat i Dagens Nyheter och andra mattidningar. Jens anser att det skett ett paradigmskifte i relationen till mat sedan 15 år. Tidigare talade man inte om mat och politik. Nu finns det ett stort intresse för ekologiskt, fair trade, närproducerat, kritiken mot tillsatser och det hantverksmässiga. Å andra sidan sker en polarisering och klassfrågan är ett problem. Konsumenternas dras isär där den billiga fabrikstillverkade maten ställs mot det hantverksmässiga. Inom parentes var det temat för Vi Konsumenter seminarium mars 2011 ”Närproducerat mathantverk till de rika, billigt och storskaligt till de många – Vart är vårt livsmedelsutbud på väg? ”. I Sverige blev vi snabbt rika och imponerade av exklusiv främmande mat. Nu snobbar man inte med det lägre. Man vill enligt Jens ha mer essens. Man vill veta på riktigt och vill inte ha kopior. Jens oroar sig över en fortsatt storskalighet och anser att vi har problem med industrijordbruket.  Jens anser också att vi har en överdriven köttkonsumtion.  Aktuella trender just nu är mat från Polen och Korea förutom japanskt.

Årsmötet valde två nya styrelseledamöter Gunilla Thorslund och Gunilla Blixt, som efterträdde Eva Callmer och Ulf Nyberg, som avböjt omval. Verksamhetsberättelse och årsredovisning godkändes.  Under senare år har VK arbetat mycket med livsmedelsfrågorna när det har gällt märkning, hållbarhet, minskad köttkonsumtion, miljö, djurskydd, livsmedelssäkerhet som antibiotikaresistens m m. VK har också engagerat sig i den offentliga upphandlingen. Den nya hemsidan är ett viktigt hjälpmedel för att göra konsumentnytta. I verksamhetsplanen ingår en enkät till medlemmarna, vad dessa vill att styrelsen ska prioritera under året.

Som avslutning bjöd Christina Möller  VK:s sekreterare på härliga läckerheter som ogrässoppa, laxpudding, biff á la Lindström, rösti med romsås och rabarbersymfoni. Härligt gott. Glöm inte detta till nästa årsmöte! Ni som inte var där missade något verkligt gott.